menu Home Coaching Profiel Informatie NLP Contact Blog
De kracht van visualisatie

Visualiseren is veel meer dan alleen maar dagdromen of jouw wensen verbeelden op papier. Het kan jouw onbewuste verlangens naar boven brengen, zaken laten uitspreken die je soms kunnen verrassen en zelfs overtuigingen veranderen. De kracht van de verbeelding is enorm. Of, zoals Albert Einstein zo mooi verwoordde: “Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt jou overal…”
 
Visualiseren wordt gedefinieerd als het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm. Je koppelt een gedachte of gevoel aan een beeld. Dat beeld kan iets heel anders zijn dan waar je in eerste instantie aan zou denken bij die gedachte of dat gevoelen. Dat is juist het mooie, dat leer je als je vaker visualiseert: te ontspannen en te laten komen wat er komt, nergens een oordeel aan koppelen.
 
En daarin ligt nu juist de kracht van visualisatie: het loslaten van oordelen, laten komen wat er komt en leren kijken vanuit verrassende, nieuwe perspectieven. Het kan inzichten geven maar ook ontspannend werken. Wanneer je moe en/of gestrest bent, kan het goed helpen om je voor te stellen dat je op een van je favoriete vakantiebestemmingen bent. Doe je ogen maar eens dicht en probeer maar. Zie je waar je bent? Neem die prachtige omgeving maar eens goed in je op en geniet ervan. Vaak ga je dan automatisch meer ontspannen.
 
Ik raad je aan jezelf te trainen in visualiseren, het kan je helpen meer te ontspannen maar kan het ook voor zorgen voor prachtige nieuwe inzichten, zoals bij de Ontmoeting met jouw Toekomstige Ik, uit het boek Playing Big van Tara Mohr, een visualisatie, die ik regelmatig inzet in mijn praktijk. Hierin begeleid ik je naar een ontmoeting toe met jouw ik over 20 jaar, waaraan je een aantal gerichte vragen gaat stellen. Een krachtige visualisatie die bij menig coachee tot bijzondere inzichten heeft geleid!
 
Ook kun je op YouTube tal van geleidde visualisaties vinden om uit te proberen. Mijn tip: begin eerst met een korte visualisatie en bouw het langzaam uit. En voor alle moeders onder ons: visualisatie is ook zeer effectief om in te zetten bij kinderen met slaapproblemen. Zo heb ik veel gebruik gemakt van het boekje Relax Kids, waarin bekende en onbekende sprookjes en verhalen zijn omgezet in eenvoudige visualisaties.

 
Geluk vind je uiteindelijk alleen in jezelf
 
Dit interview met Jan Geurtz, over het feit dat geluk uiteindelijk alleen in jezelf te vinden is, wil ik graag met jullie delen: http://www.jangeurtz.nl/jezelf-tegenkomen-uitgebreid

Zo herkenbaar en waar:
 “Als je geest niet in orde is en je hebt alle mogelijke gunstig omstandigheden, zul je toch veelal vervallen in lijden. Ego is een aangeleerde misvatting dat je best moet doen om gelukkig moet zijn en dat dat afhankelijk is van omstandigheden en anderen.”
 
Jan Geurt gaat in op het belang van het ontwikkelen van een gezonder ego, eentje die positiever denkt over zichzelf. Hij heeft aan dat terugtrekken uit de wereld kan helpen, om even tot bezinning te komen, om jouw eigen ik beter te leren kennen. Daarvoor kun je op retraite gaan, maart dat hoeft beslist niet. Elke dag mediteren of een lekkere boswandeling te maken, alleen met jezelf zonder te veel (digitale) afleiding kan al voldoende zijn. Wel is van belang dat je leert echt even alleen te zijn. Dat betekent voor mij in ieder geval dagelijks een digitaal detox moment! Even de stilte opzoeken, hoe ongemakkelijk ook. En ja, dat kom jezelf tegen en dat kan soms moeilijk zijn. Onthoudt echter dat dit je helpt te ontdekken wie je werkelijk bent.
 
Ik kom veel coachees tegen die niet goed meer weten wie ze zijn, wat ze willen en waar ze blij en gelukkig van worden. Die te maken met een ego dat erg kritisch of negatief is en hun belemmert voluit te leven en gelukkig te zijn. Ik help hen hier antwoorden op te vinden, o.a. door gebruik te maken van technieken uit de Voice Dialogue (ook wel de theorie van de Ikken genoemd). Ik help te ontdekken welke ikken een rol spelen in het leven van een coachee, met welke ikke het ego het meest versmolten is, en hoe het ego gezonder kan zijn door een combinatie van verschillende ikken die met elkaar in balans zijn. Dit leidt tot verbluffende inzichten en resultaten!
 
Wil je hier meer over weten? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met mij in, via Skype of in mijn sfeervolle praktijkruimte. Ik leg je graag uit hoe ik jou hierbij kan helpen! marijevermeulen@mac.com of 0681431018 

 

5 dingen waar ik goed en 5 dingen waar ik slecht in ben
 
Weet jij goed te verwoorden waar je goed en waar je slecht in bent? Heb je het wel eens aan iemand anders gevraagd? Bij mij komen deze vragen vaak aan de orde tijdens een coaching traject. Het helpt je om een nog completer beeld te krijgen van wie je bent. 


Wel zo leuk als ik dat ook eens doe en met jullie deel. Zo leren jullie mij nog beter kennen!
 
Waar ben ik slecht in?

 • Opstaan. Ik heb erg veel moeite met vroeg opstaan. Nu ben ik gezegend met een schat van een man die thuiswerkt. Om het in de ochtend wat gezelliger te houden neemt hij het ochtendprogramma voor zijn rekening, terwijl ik mij nog eens omdraai. De kids (11 en 13) doen bijna alles zelf, en komen altijd even lekker met mij knuffelen in bed. Tussen 0800 en 0900 vertoon ik mij dan beneden. Kan ik heerlijk rustig ontbijten. Luxe, dat besef ik mij zeer zeker!
 • Administratie. Nooit leuk gevonden, zal ik ook nooit leuk gaan vinden. Ik stel administratieve klussen het liefst uit zo lang het kan:  Administratie, zet dat maar in de Rompslomp app (Loesje).
 • Onthouden. Ik moet afspraken echt in mijn agenda zetten. Doe ik dat niet, dan vergeet ik ze gewoon. Dit is wel erger geworden sinds ik kinderen heb, dat hoor ik ook van meer moeders. Alsof er niet genoeg ruimte in je hoofd zit...
 • Planten en tuin verzorgen. Ik kan genieten van de tuinen van mijn vriendinnen, of een huis vol mooie grote groene planten. Maar zelf ben ik niet gezegend met groene vingers. Gelukkig hebben wij een onderhoudsvriendelijke tuin, wat bloeit staat in potten of hangt en kan elk jaar wel weer nieuw gekocht worden. In huis beperk ik mij tot mooie vetplanten en kan ik genieten van een mooie bos bloemen.
 • Naar mijn lichaam luisteren. Hiermee bedoel ik goed nagaan waar mijn lichaam behoefte aan heeft en hier de juiste passende actie bij nemen. Ik zit erg veel aan mijn eettafel achter mijn laptop te werken. Ergonomisch gezien niet goed, ik voel dat dan ook al snel in mijn armen, nek en schouders. Ik zou wat vaker pauzes moeten nemen, wat gaan wandelen of wat huishoudelijke klussen doen. Ook op tijd naar bed gaan vind ik lastig. Ik merk vaak wel dat ik erg moe ben, maar negeer dat dan omdat ik gewoonweg te lekker hang op de bank of het zonde vindt om al om 2200 in bed te liggen. De ene keer dat ik dat wel doe, dan levert dat mij veel op, dus echt iets wat ik vaker moet doen.

Waar ben ik goed in? 
 • Luisteren met oprechte aandacht. Ik kan goed luisteren. Als ik met jou een afspraak heb, dan wil echt weten hoe het met jou gaat.
 • Schrijven. Ik ben er achter gekomen dat ik veel plezier heb in het schrijven van blogs, mijn nieuwsbrieven en mijn boekje Wees je Eigen Gelukscoach. En dat het mij ook wel goed af gaat.
 • Tijd voor mezelf nemen. Ik heb geen moeite om op een dag bewust momenten te nemen voor mezelf. Natuurlijk zijn ook veel dingen die “moeten”. Maar ik laat mij hier niet door leiden. Ik hoef geen perfecte huisvrouw te zijn, soms loop ik achter met de was. So what? Ik kan genieten van een goed boek, Facebook, Wordfeud, maar nog meer van fijne momenten met vriendinnen. En ik kan niet wachten tot er meer zon is, om mezelf dat te verwennen met koffie-momentjes in de zon.
 • Verbinden. Ik krijg er energie van om mensen met elkaar in contact te leggen. Om verbindingen aan te gaan met anderen en samen tot mooie concepten te komen.
 • Coachen. Luisteren met oprechte aandacht is één ding, maar mensen ook verder kunnen helpen hun doelen te bereiken en over blokkades heen te stappen een ander. Ik durf wel te stellen dat ik hier goed in ben. Het is niet altijd even makkelijk, met name het zorg dragen voor voldoende coachees elke maand (tja, rekeningen moeten ook echt betaald worden), maar met rust en vertrouwen kom je een heel end.
 
En jij, waar ben jij goed en slecht in? Ik ben benieuwd…
 
Hoeveel investeer jij in jezelf?
 
Het valt mij op dat veel mensen moeite hebben met het starten van een coachingstraject. Vaak hoor ik ze verzuchten dat het zo veel geld vinden. Maar is dat ook echt zo?
 
Inzicht in jezelf, is dat niet van onschatbare waarde? Weten wie je bent, wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn. Inzicht in wat je blij en gelukkig maakt en hoe je hier meer van kunt krijgen in jouw leven. Zelfinzicht maakt helder en geeft rust in je hoofd. Daar heb je de rest van je leven wat aan!
 
Hoeveel geld besteden we wel niet aan spullen, aan kleding, schoenen, de kapper, woonaccessoires, uit eten, korte vakanties, etc. Natuurlijk is het fijn om er goed uit te zien, mooie dingen om je heen te hebben, er even tussen uit te gaan, daar kan ik zelf ook enorm van genieten. Dat moet je vooral ook doen. Maar investeren jij wel evenveel in datgene waar het om draait: de binnenkant, jouw eigen persoonlijke ontwikkeling? Gun jezelf dit, dat ben jij waard! 
 
Hoe kom je weer in je kracht: opladen na een negatieve ervaring

Soms kom je in situaties terecht die jou te veel energie kosten. Vaak merk je dit pas achteraf. Je voelt je alsof alle energie uit je is gezogen, bent moe, prikkelbaar en/of emotioneel. Hoogsensitieve personen kunnen hier helemaal snel last van hebben (zie de gastbijdrage over HSP verder op in de nieuwsbrief). Hoe kom je dan weer in jouw kracht? Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen weer even op te laden. Niet voor iedereen zal hetzelfde werken. Heb jij een goede tip die hier niet bij staat, laat mij dat dan vooral even weten!
 • Ontspan jouw lichaam. Gun je lichaam rust door een warme douche of bad te nemen. Zo spoel je letterlijk de negatieve energie van je af. Het gebruik van zeezout blijkt hierbij te helpen. Lavendel helpt ook om tot rust te komen. Ook een dutje van 15-2- min kan wonderen doen, even je afsluiten van de (boze) buitenwereld (met bijv. een lavendeldruppeltje op jouw hoofdkussen). Een lekkere wandeling in de buitenlucht kan ook helend werken. Ga de natuur in en wees je bewust van alles om je heen, voel je voeten op het gras of bospad, doe even je ogen dicht en adem een paar keer in en uit. Gewoon genieten van de mooie natuur om je heen en even zijn in het hier en nu.
 • Onstpan jouw geest. Maak jouw geest leeg van negatieve gedachten door te genieten van mooie muziek, of door te mediteren. Met name een geleide meditatie of visualisatie kan helpen, door alleen maar te focussen op wat de begeleidende, meestal zalvende, stem jou vertelt, kan je heerlijk jouw geest leeg maken en onstpannen.
 • Omring je met positievelingen. Bel die ene vriendin, die jou altijd een fijn gevoel geeft, praat het van je af en vraag haar je iets leuks te vertellen. Geniet van even gek doen en/of knuffelen met jouw dierbaren en focus je op hun positieve, liefdevolle uitstraling, voel het als het ware jouw lichaam instromen. Richt je op waar je dankbaar voor bent, je zult je al snel lichter en vrolijker voelen.
 
Vakantiestress: niet nodig
 
Nog een paar weekjes en het is zomervakantie. We kijken er allemaal naar uit, maar kunnen er helaas niet allemaal even goed van genieten. Zeker niet als je altijd gewend bent om te rennen en vliegen en slecht stil kunt zitten. Of misschien is het elke jaar hetzelfde liedje dat je tot op het laatste moment nog moet werken of zo druk bent dat je de dag voordat je weg gaat helemaal in de stress bent om alles ingepakt te krijgen. Herkenbaar? Hier volgen een aantal tips om optimaal van jouw zomervakantie te kunnen genieten:
 
 • Gun jezelf rust! Probeer bewust te genieten van het feit dat de kids vrij zijn en je even veel minder hoeft te regelen. Ga ook eens in de zon zitten met een goed boek. Even niets doen, even bijtanken van al het ren en vliegwerk. Ga alsjeblieft niet meteen het hele huis schoonmaken of de kasten uitmesten. Dat kan altijd nog. Eerst even tot rust komen. Ook wel zo fijn voor de mensen om je heen.  Het immers een mythe dat je wel uit rust op vakantie. Vermoeid of gestrestst op vakantie levert een vervelende autorit of reis op vol irritaties: geen goede start…
 • Maak een klusjeslijst . Vind je het moeilijk niets te doen en wordt je onrustig? Dan kunnen lijstjes jou helpen. Maak lijstjes van de klussen die je graag in de vakantie wil doen. Zo staat het op papier en heb je overzicht en rust in jouw hoofd. Je kunt ook een stapje verder gaan en een globale planning maken wanneer je wat gedaan wilt hebben. Ik zeg globale planning, want ik adviseer je met klem om flexibel te zijn  om optimaal te kunnen genieten van je vrije tijd en ruimte te hebben voor spontane uitjes.
 • Paklijsten.  Er zijn online hele handige paklijsten te vinden die je kunnen helpen om overzicht te krijgen van wat je allemaal mee moet nemen op vakantie. Deze kun je veel al aanvullen en uitprinten zodat je lekker af kunt vinken! Ook dat kan je rust in je hoofd geven. Mijn advies is om deze 2 weken voordat je weg gaat uit te printen zodat je telkens e.e.a. kunt voorbereiden of kunt inslaan. Voorbeelden van goede paklijsten kun je vinden op: http://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/paklijst of http://www.ikneemmee.nl/vakantielijst/.
 • Geniet van de omgeving. Ben je eenmaal op vakantie, ook dan is het van belang om te ontspannen en je dagen niet te vol te plannen. Geniet van de mooie omgeving en van de dierbaren om je heen. Je hoeft echt niet elke dag alle culturele hot spots te bezoeken…Simon Carmiggelt heeft daar heel toepasselijk versje over geschreven:  
'Maar nee, pa's boekje staat nog vol cultuur
O, als hij het maar eventjes wou sluiten...
Dan kon je lekker langs de winkelruiten
gaan lopen zeggen: "Vis is hier niet duur."'
 • Gedachtenspinsels. Soms heb je op vakantie de meest geweldige ideeën, maar ben je die deels vergeten wanneer je weer thuis bent. Of er schiet je iets te binnen en je kan die gedachtes niet meer los laten. Wat dan kan helpen is het meenemen van een mooi notitieschriftje wat in jouw handtas past. Op deze manier kun je alles opschrijven, niet meer vergeten en als het ware even parkeren voor later zodat je weer optimaal kan genieten van jouw vakantie…
 • Voor de thuisblijvers. Ga je niet op vakantie, ook dan gelden een aantal van bovenstaande tips. En het gevaar is groot om dan te veel in de dag dagelijkse routine te blijven steken. Plan daarom leuke uitjes in jouw omgeving. Dat kan ook zeker low-budget! Met een beetje googlen of een bezoekje aan de lokale VVV zul je verbaasd staan wat er allemaal in jouw directe omgeving nog valt te ontdekken.
 
Wat je ook gaat doen, ik wens jouw een heerlijk ontspannen zomer toe! 


 
Vriendschap: het is zoals het is en het is goed zo.
 
Vanaf kinds af aan hebben velen van ons de drang ergens bij te willen horen. Hoe meer vrienden, hoe beter we het voor elkaar lijken te hebben. Onzin natuurlijk, want de hoeveelheid vrienden die je hebt zegt helemaal niets over jou als persoon. Bovendien gaat het om waar jij je goed bij voelt, je hoeft voor niemand een perfect plaatje te presenteren. Ofwel, zoals mijn jongste zoon Kaj onlangs tegen een vriendje verwoordde: ‘Beter één goede vriend en jezelf zijn dan een heleboel minder goede vrienden en jezelf niet kunnen zijn’ (wat was ik trots toen ik dit hoorde!). Zelfs als we volwassen zijn, alles voor elkaar denken te hebben (huisje-boompje-beestje), kan een verandering in vriendschap een flinke impact hebben. Je kunt uit alle macht willen vasthouden aan dat wat was, maar soms gebeurt het gewoon dat je uit elkaar groeit. Dit kan tal van oorzaken hebben: verschillende processen die we mee maken, een gemiste steun in een belangrijke tijd, veranderde normen en waarden, een groot verschil in opvoedstrategieën, of een gevoel van gebrek aan wederkerigheid. Hoe ga je hier nu het beste mee om? Voor mij persoonlijk werkt de zin ‘het is zoals het is’ het beste. Sommige dingen gebeuren nu eenmaal. Vriendschappen ontstaan in bepaalde levensfasen van jouw leven, waardoor ze op dat moment onderling veel herkenning en erkenning opleveren. Dit wordt ook wel lotsverbondenheid genoemd. Wanneer jullie levensfasen niet meer parallel lopen of erg gaan verschillen is het logisch dat een vriendschap verandert. Verdrietig is het wel, het doet pijn en daar mag je best even bij stil staan en om rouwen. Maar je moet het wel los kunnen laten en verder kunnen gaan. Je kunt er voor kiezen om een vriendschap als het ware dood te laten bloeien, hoe moeilijk ook. Er zijn ook mensen die bewust een vriendschap met respect  ‘uit’  maken. Dat is dapper, maar sluit de deur wel voor goed. Is dat ook wat je echt wilt? Ik denk persoonlijk dat het beter helpt te accepteren dat op dit moment, in deze fase van jouw leven, dit gewoonweg is wat er uit deze vriendschap te halen en brengen valt. Je kunt immers gedrag van een ander maar in beperkte mate beinvloeden, wel heb jij in handen hoe jij hiermee omgaat. Een mindshift dus in hoe je tegen veranderde vriendschappen aan kijkt:  ‘het is zoals het is, en het is goed zo’. 


 
De innerlijke criticus en jouw Innerlijke fan

De innerlijke criticus is dat stemmetje die jou vaak zegt dat je iets niet goed doet, dat iets jou niet staat of dat het jou toch niet gaat lukken. Iedereen heeft hier in meerdere of mindere mate last van. Ooit is deze innerlijke criticus ergens in jouw verleden ontstaan om jou te beschermen, om je te behoeden voor teleurstelling, verdriet en afwijzing. Hij geeft jou geholpen sterker te zijn, door bijvoorbeeld goed te presteren en voor jezelf op te komen. Het probleem is dat hij hier nogal in is doorgeschoten en jou nu kan belemmeren in jouw groei, door te zorgen voor negatieve, irreële gedachten en gevoelens. Hoe je deze stem zachter kunt zetten? Bijvoorbeeld door jouw innerlijke fan meer aan het woord te laten. Dat deel van jou dat trots is wanneer je een succes hebt behaald, die jou kan opbeuren als het even tegen zit. Wanneer de innerlijke criticus aan de macht is, kan het zijn dat jouw innerlijke fan moeite heeft om boven het geschreeuw van de criticus uit te komen. Het is dat deel van jou dat jou kan helpen groeien in het meer overtuigd zijn van en trots zijn op jezelf! Deze kun je trainen. Bijvoorbeeld door jouw dag te beginnen met een aantal bekrachtigende boodschappen aan jezelf, door bewust te genieten van successen. Dat kun je ook aan het einde van de dag doen, bijv. in een mooi notitieschrift. Door dit vaker te doen, zal je merken dat jouw innerlijke fan zich steeds meer en luider zal gaan manifesteren in jouw leven.
 
Natuurlijk is dit maar een “kleine” oefening. Wil je meer begeleiding bij het temmen van jouw innerlijke criticus en het versterken van jouw innerlijke fan? Maak dan gerust een vrijblijvende afspraak, zodat ik je kan vertellen hoe ik jou hierbij kan ondersteunen.

 

5 tips tegen een (winter)dip
 

Nergens zin in, moe en lusteloos. Liefst kruip je de hele dag onder je dekbed met een goed boek of de nieuwste Netflix serie. Echt vrolijk ben je niet, en dat merken vaak ook de mensen in jouw directe omgeving. Je wilt het anders, maar hoe? Hier 5 tips die je wellicht helpen om lekkerder in je vel te zitten. Ik hoop dat je er wat aan hebt. De zon laat nog wel even op zich wachten ben ik bang…Laat je me weten wat voor jou werkt?
 
 1. Dagelijkse Digitale Detox. We kunnen bijna niet zonder onze smartphone/ipad/laptop. Nog even snel checken wat hot is en wat not. Het is voor velen bijna een verslaving geworden. Maar word je er echt ontspannen van? Het dwangmatig checken van sociale media en mail kan ongemerkt veel energie kosten. De tijd die je dagelijks besteed aan (doelloos) online zijn, kun je zo veel beter besteden: aan dingen die je echt ontspanning geven. Daarom is mijn advies: plan dagelijks een digitale detox in. Probeer elke dag minimaal 1 uur eens helemaal offline te zijn en gebruik die tijd voor een andere vorm van ontspanning: dat boek waar je jezelf steeds maar geen tijd voor gunt, een lekker warm bad, wat kleuren in een kleurboek voor volwassenen of gewoon even helemaal niets doen, in stilte of met een muziekje aan genieten van een moment voor jezelf. Kijk maar eens wat dit je brengt!

 2. Beweging maakt blij. Hoe moe of lusteloos je ook bent, het wordt er niet beter van als je die vicieuze cirkel niet doorbreekt! Kom in beweging: probeer minimaal 10-15 min elke dag in beweging te zijn, liefst buiten. Probeer hiernaast om 2x per week minimaal een half uur meer intensief te bewegen: een stevige wandeling, of een sport naar keuze. Meer bewegen zorgt er voor dat je minder stresshormonen in je lichaam aanmaakt en heeft een positief effect op hoe jij je voelt. Er wordt namelijk meer serotine en dopamine aangemaakt en deze twee neurotransmitters hebben invloed op jouw stemming, ze maken ze blijer.

 3. Focus op wat goed gaat. Als je in een dip(je) zit is het lastig om te zien dat er elke dag heus ook wel dingen goed gaan. Probeer ’s avond bewust even stil te staan wat er goed ging die dag, waar je trots op bent of blij van werd. Leg bijv. een notitieboekje naast je bed en maak er een gewoonte van de dag positief te eindigen door dit op te schrijven. Dan val je vast lekkerder in slaap!

 4. Doe meer van waar je blij van wordt. Plan een avondje of ochtendje met een of meerdere vriendinnen. Pak oude hobbies weer op: schilderen, bakken, klussen, tekenen, boetseren, wat je maar leuk vindt. Of ga iets nieuws leren, iets waarvan je altijd al hebt geroepen dat je dat graag zou willen leren. Moeite met iets te vinden om te doen waar je blij van wordt? Ga eens na wat je vroeger graag deed: waar werd jij ontspannen en blij van? Wat maakte jouw hoofd lekker leeg? Of vraag eens aan een of meerdere mensen om je heen wat zij graag doen, misschien brengen ze jou op een idee. Het grootste gevaar ligt in ons drukke bestaan en het ons zelf niet gunnen om tijd voor ons zelf te nemen. Daarom raad ik coachees vaak aan in hun agenda bewust oplaad tijd in te plannen. Ook de leuke uitjes met vriendinnen en jouw geliefde. Anders komt het er vaak niet van…

 5. Analyseer jouw eetgewoontes: eet jij gevarieerd en gezond genoeg? Net als bewegen een open deur, maar o zo belangrijk. Kijk eens kritisch naar wat je eet gedurende een week. Is dat gezond genoeg? Of kies je toch wat te vaak, geleid alle drukte ,voor een makkelijke, minder gezonde maaltijdoptie? Waar ligt bij jou ruimte voor verbetering? Het is een fabel dat gezond eten te veel tijd kost. Dit is slechts een kwestie van gezonde recepten verzamelen en goed voorbereiden. Als je het lastig vind voldoende fruit en groentes binnen te krijgen dan zijn groene smoothies ook een uitkomst. Kwestie van het juiste recept zoeken en uitproberen.

  

Decemberstress: te voorkomen?

We hebben er allemaal last van: Decemberstress. Te veel te doen, te weinig tijd, volle weekenden en als je pech hebt (zoals ik) ook nog verjaardagen in deze drukke maand. Hoe zorg je er nu voor dat je niet helemaal uitgeput de kerstvakantie ingaat? Hier wat tips die voor mij goed werken, misschien heb jij er ook iets aan:
 
 1. Schrap in je agenda. Ja, dat meen ik echt. Overvolle weekenden werken deze maand niet voor mij, dus ik ben heel kritisch in wat ik deze maand plan. Soms is er toch te veel ingeslopen qua afspraken. Ik bekijk aan het begin van de maand kritisch wat ik heb staan en kijk of dit niet te veel is. Niet alleen in de weekenden maar ook door de week. Indien nodig, schrap ik een aantal afspraken. Goede vrienden snappen dat heus wil, vinden ze zelf deze maand vast ook heel fijn.
 2. Plan bewust rustmomenten in. Ik heb hier al eerder over geschreven, maar voor mij werkt dit echt! Ik plan heel bewust elke week in wanneer ik even niets doe. Dat kan overdag zijn, of 's avonds. Tijd voor een koffieafspraak met een vriendin, even de stad in, een lekkere wandeling met de hond, of stiekem lang uitslapen, een lekkere film kijken 's avonds of een goed boek lezen, gewoon even tijd voor jezelf. Even niets moeten, juist dat is belangrijk deze maand. En ja, dat kan echt, gewoon een kwestie van doen.
 3. Niet alles alleen willen doen. Denk je echt dat jij alleen de cadeaus kan regelen voor het hele gezin? Kijk eens kritisch of jij alles echt alleen moet halen of kun je je partner ook vragen eea te regelen. Kwestie van loslaten en vertrouwen geven. Durf je dat qua cadeaus toch niet aan, bekijk dan eens hoe jouw partner je anders extra kan ondersteunen deze maand. Boodschappen doen, koken, zijn of haar eigen kleding strijken, de kids naar bed brengen zodat jij even op de bank kan ploffen, ik noem maar wat. Met name wij vrouwen zijn er erg goed in alles zelf te willen doen ("dan gebeurt het tenminste goed"), ook als we overlopen qua drukte en juist wat extra hulp kunnen gebruiken. Gewoon vragen en niet klagen, en daarbij erin berusten dat het op een andere manier ook best goed gaat...
 4. Het hoeft niet perfect! Sinterklaas en Kerst gaan om samen zijn, om gezelligheid. Niet om de perfecte cadeaus, het lekkerste eten en de stylisch verantwoorde kerstboom. Dat leuke gedichtje, dat Sint liedje met pepernoten in je mond (tip: laat je kids een Sintspel maken, erg lollig), samen met de kids de kerstboom versieren (hoe bonter en gezelliget hoe leuker is mijn motto), dat is waar het om draait...
 5. De boel de boel laten. Dat is er een waar ik onderhand best goed in ben geworden, dat durf ik best te zeggen. Een schoon en opgeruimd huis, ja daar kan ik wel van genieten, maar om dat elke dag zo te houden, dat kost mij te veel energie. Dus laat ik los, de boel de boel. Dan ligt er maar een wasmand te wachten die opgevouwen moet worden. Morgen weer een dag. Die stapel Duckies op tafel of Lego op de grond: ach, gezellig toch. Dat kan ik best loslaten voor een dag of avond. Scheelt mij een boel gemopper. Kwestie van de juiste prioriteiten stellen: vrolijke mamma die even tijd kan nemen voor zichzelf en kids versus stresskip die al kakelend door huis heen vliegt (ik spreek voor mezelf he!).

En jij, wat werkt voor jou? Misschien heeft een ander ook wat aan jouw tips. Ik wens je alvast een heel prettige, ontspannen en gezellige Decembermaand. X

 


Om je te doen glimlachen,

 mij wat beter te leren kennen

en

 

 als ‘food for thought’.

 


Enjoy!

 

Lief zijn voor jezelf: hoe doe je dat?

 

 

Je kunt nog zo begaan zijn met anderen, een rots in de branding zijn voor dierbaren om je heen, maar hoe lief ben je voor jezelf? Over hoeveel zelfcompassie beschikken we eigenlijk?

 

Met zelfcompassie wordt bedoeld dat jij je eigen fouten en gebreken accepteert en hier begrip voor hebt, in plaats van dat stemmetje die heel hardnekkig roept en op bijna alles een stempel ‘niet oke’ drukt…Herkenbaar of niet? We hebben allemaal wel een of meerdere van die stemmetjes die overal iets van vinden. Dat is ook niet gek, want van kind af aan leren we kritisch te zijn op ons eigen functioneren, dit beschermt ons immers tegen de kritiek van anderen. Een soort van natuurlijke vlucht-vecht reactie. Helaas niet altijd even effectief, want die stemmetjes kun ons in ons dagelijks functioneren behoorlijk in de weg zitten.

 

Meer zelfcompassie, hoe beoefen je dat? De Amerikaanse professor Kristin Neff heeft hiervoor drie stappen opgesteld, die ik hieronder even kort samenvat:

 1. Self-kindness: de acceptatie van jouw eigen fouten en berusting in dat dingen kunnen mislukken, dat deze bij het leven horen.
 2. Common humanity: je voelt je wellicht alleen, maar alle mensen lijden en maken fouten. Humaan zijn betekent dat je sterfelijk, kwetsbaar en onvolmaakt bent.
 3. Mindfulness: de juiste balans vinden in het omgaan met negatieve emoties, de situatie  zien zoals deze daadwerkelijk is, zonder gevoelens te willen onderdrukken of te willen veranderen.

 

Door deze stappen bewust toe te passen leer je liever te zijn naar jezelf. Het mooie hiervan is dat je dan automatisch ook nog liever wordt naar anderen, wie wil dit nu niet?  Wil je meer weten en werken aan meer zelfcompassie in je leven? Kijk dan eens op http://www.zelfcompassie.nl, hier vind je ook oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt. Vind je dit lastig zelf op te pakken? Als coach kan ik je hierbij begeleiden!

 

Hoe dan ook, wees lief voor jezelf, je mag er zijn, met al jouw mooie kanten en jouw gebreken, dat maakt jou juist zo uniek…

WEG

Veel van ons hebben onze toekomst als een soort van routekaart in ons hoofd zitten. Bewust of onbewust. En de meesten krijgen vroeger of later te maken met heftige gebeurtenissen die hen van hun pad af stuurt. Dat kan behoorlijk heftig en desoriënterend zijn. Een zijpad bewandelen is niets mis mee, soms helpt het om alles eens vanuit een ander gezichtspunt te zien. Maar het is natuurlijk wel fijn als dat zijpad niet te veel kronkelingen maakt. Je wilt op een gegeven moment  wel weer in de buurt komen van jouw oorspronkelijke route! Wat hierbij kan helpen is vertrouwen. Blijf vertrouwen hebben in dat je weer uit komt op een pad dat jou naar een fijne toekomst brengt. Geloof mij, dat gaat echt gebeuren! Het zal wellicht niet exact dezelfde route zijn van jouw oorspronkelijke kaart, maar wie weet juist een die qua flora en fauna veel rijker is!

 

Ik kwam dit gedicht WEG van Tom Van Deel tegen die hier mooi op aansluit. Ben benieuwd wat jij hiervan vindt!

 

 

Weg

Niet altijd wijst de weg zichzelf. Er zijn er
die zich verliezen in steeds meer en steeds
minder doorzichtige stenige zijpaden, in omhoog
en omlaag zonder duidelijk doel, en nog altijd
is het een weg, met de sporen die daarop wijzen.
Misschien, denk je ergens, halverwege of waar
het ook mag zijn, als je in kalme angst meent
verdwaald te zijn en zelfs de weg terug nooit
meer te zullen vinden, misschien is er een oog
dat deze verwarde weg ziet als een rechte lijn,
als een pijl, die zonder omhaal afvliegt op
het doel. Vertrouw daarom de weg, altijd, want
hoe dan ook, hij komt aan, anders was hij er niet.

 

 Uit: T. van Deel, Nu het nog licht is, Amsterdam, Querido, 1998

 

 

Verbinden

 

Jezelf verbinden met een ander, hoe mooi kan dat zijn. Nieuwe contacten op doen en samen tot mooie concepten komen, van die gesprekken die energie opwekken, dat het zo lekker gaat borrelen bij jou van binnen! Dat gaat veel verder dan ‘gewoon’ netwerken, mijn ervaring is dat er juist verbinding plaats vindt op momenten dat je er niet naar zoekt of mee bezig bent. Zou dat met het principe van synchroniciteit te maken hebben? Dat je iemand ontmoet op het juiste moment en een enorme klik voelt. Dat deze nieuwe verbinding je datgene brengt waar je naar op zoek was en je bij jezelf denkt ‘dit is wel heel apart of bijzonder’ of ‘dit kan geen toeval zijn’.

 

Sta eens bewust stil bij de ontmoetingen die je hebt. Welke boodschap brengt deze verbinding voor jou met zich mee?

synchronicity-is.jpg

Tolerantie

 

Gisteren had ik een interessant gesprek met mijn oudste zoon Noah (11), waarin hij mij vroeg wat ‘tolerantie’ betekende. Wikipedia omschrift dit als volgt: een sociale, culturele of religieuze context gebruikte term die de mate aangeeft waarin afwijkend gedrag of leden van bepaalde groepen niet worden gediscrimineerd ondanks hun afwijkend en door de meerderheid verwerpelijk geachte gedrag (of afwijkende meningen). Tolerantie is afgeleid van het Latijnse tolerare dat verdragen, verduren, uithouden, betekent. Dat komt wel overeen hoe ik hem dat heb uitgelegd, namelijk ‘dat we allemaal met respect met elkaar omgaan, ook al zijn we het niet eens met hoe een ander denkt, gelooft of zich gedraagt’. In mijn ogen een van de belangrijkste lessen die je je kinderen mee kan geven! Helaas in mijn ogen ook een die veel ouders onvoldoende aan hun kinderen bij brengen, laat staan zelf nastreven. Hoe doe je dat dan tolerant zijn? Moeilijke vraag. Maar ook weer niet. Door respectvol om te gaan met anderen. Elkaar niet belachelijk te maken. Door aandachtig te luisteren, door te vragen, en misschien ook wel door niet te proberen een ander te overtuigen van jouw gelijk. We zijn nu eenmaal allemaal verschillend, geen individu is hetzelfde op deze wereld, en gelukkig maar! En door ook te beseffen dat juist die verschillen ons zo mooi en uniek maken…


Post-vakantie dip: STOP!


We zijn sinds een paar weken weer begonnen met de dag dagelijkse ‘ratrace’.
Kids weer naar school, sporten weer begonnen (of we zijn al dagen aan het wikken en wegen wanneer we zelf weer gaan beginnen), je kent het wel. Drukke weekprogramma’s.
De weekenden worden ook steeds voller, afspreken met vrienden wordt steeds ingewikkelder. Langzamerhand slaat de benauwdheid bij sommige alweer toe. Was het nog maar of alweer vakantie...

Ik zeg: STOP! Stop met je agenda te vol plannen. Stop met steeds overal ja op zeggen.
Oke, school blijft doorgaan, kids moeten sporten, speelafspraakjes blijven bestaan. That’s life! START met minimaal 1x en liefst 2x per week een dagdeel vrij te plannen. Al is het maar een uur of twee. Lukt dat ivm een baan niet overdag, plan dat dan ‘s avonds. JOUW tijd,waarin niets moet, alleen ontspannen. Zet die tv uit, koppel je los van alle sociale media (ja ik weet het, erg moeilijk, maar geloof me, het werkt) en laad jezelf op. Met een lekkere stapel magazines, een goed boek, lekker muziekje, lekker bad, kaarsjes aan, wat jij maar fijn vindt. Even een Zen-momentje voor jou alleen.

Wat de weekenden betreft, zorg ervoor dat je minimaal een weekend per maand geen verplichtingen hebt (behalve wedstrijden van de kids, want helaas gaat dat altijd door). Family-time! Lekker lummelen, een pj-zondag, opladen in het bos, spelletjesmiddag, gewoon even fijn samenzijn. Goede vrienden snappen het echt wel als je een keer nee zegt tegen een weekend afspraak...

Hoe laad jij je op? Wat werkt voor jou wel/niet? Leuk om ervaringen met elkaar te delen.
Ik hoor graag van je.


Motherhood (uit film Motherhood met Uma Thurman)

Motherhood is about accepting the limitations of time and energy, which stretch beyond you, even if it sometimes feels they could consume you.

 

Search for and hold on to your true self. If you lose that, what kind of mother can you be?

 

Things are always changing, no matter how much we might want things to stay the same. You could take a picture of your kids every single day , and every single day, they’d just be getting older. That’s a fact. A heartbreaking fact. But still a fact.

 

So seize your days and dwell in them fully. Look to your children because they know how to inhabit brief periods of time with extreme passion. And fore nothing more, really, than the sake of those moments. They can help you remember that, if you only slow down and let them.

 

Feel fortunate because chances are good that you actually might be.

 


Laten

 

Loslaten, de boel de boel laten, je niet druk maken, eventjes afstand nemen en tijd voor jezelf. Een boswandeling, een goed boek, een dagje sauna. O zo belangrijk om even te ontsnappen aan je problemen of de dagelijkse hectiek. Doe jij dat eigenlijk wel genoeg? Waarom niet, wat houd je tegen?

 

LAAT (Leonard Nolens)

 

Vertraag.

Vertraag.

Vertraag je stap.

 

Stap trager dan je hartslag vraagt.

 

Verlangzaam.

Verlangzaam.

Verlangzaam je verlangen.

 

En verdwijn met mate.

 

Neem niet je tijd

En laat de tijd je nemen.

Laat.Jongleren en batterijen

Je baan slokt je vaak behoorlijk op, en in combinatie met een gezin blijft het een eeuwig jongleren om alle ballen in de lucht te houden. Zit jouw eigen bal daar wel tussen? Of is die al lang op de grond gevallen? Wanneer is de laatste keer dat jij iets leuks voor alleen jezelf hebt gedaan? Weet jij eigenlijk nog wel wat je leuk vind, waar je passie en voldoening uit krijgt? Vergeet niet dat als jij niet af en toe je eigen batterij oplaadt, één of meerdere van die ballen onherroepelijk op de grond gaan vallen...

Wat is jouw pad?


Wanneer we jong zijn, zijn we met name bezig met het opdoen van kennis & vaardigheden, aangereikt door anderen. Hoe ouder we worden, hoe anders we in het leven staan. Ander werk, verhuizing, de dood van een naaste, geboorte van een kind, allemaal gebeurtenissen die ons de wereld door een andere bril laten bekijken. Met nieuwe kennis en vaardigheden alleen kunnen we deze nieuwe werkelijkheid niet voldoende aan, wat we nodig hebben is de juiste bril ofwel een vernieuwd perspectief op de werkelijkheid!

We kiezen een baan voor om onze kennis en vaardigheden optimaal te benutten, om gewaardeerd te worden, ergens goed in te zijn en voor een bepaald basisinkomen te zorgen. De belangrijke vraag is echter: krijg je nog echt voldoening uit je werk? Wat zou jij nu echt graag willen en hoe zou je dit kunnen bereiken?

Lastig is het wel, van de geijkte paden af wandelen en op zoek gaan naar dat pad wat jou als persoon meer voldoening geeft. Wat past bij jouw nieuwe werkelijkheid Maar net als in een bos zijn er meerdere paden mogelijk: een pad waar je met meerder mensen op kunt wandelen, een pad voor jou alleen, of een spannend pad, waar takken, struiken en/of bomen gekapt moeten worden.

Ik kan je helpen deze uitdaging aan te gaan: om de juiste bril te vinden, en tot dat pad te komen wat voor jou het beste werkt!


Vlinders en persoonlijke transformatie


Heb je wel eens goed gekeken naar de transformatie van rups naar vlinder? Een enorme metamorfose. Zo’n vlinder die uit zijn cocon probeert te komen, een levensstrijd an sich! Vlinders staan daarom ook wel bekend als symbool voor een nieuw begin of een wedergeboorte, en vormen in veel culturen een symbool voor geluk, vrijheid en liefde. Wanneer je een vlinder helpt in zijn strijd om uit zijn cocon te komen, weet hij niet hoe te vliegen en sterft hij. Tragisch, maar waar. Een vlinder heeft die tijd en strijd nodig om de werking van zijn vleugels te begrijpen.

Wij als mens zijn uiteindelijk ook als enige verantwoordelijk voor onze eigen transformatie. Wil je veranderen, wil je uit je eigen cocon komen, dan moet je vooral geduld hebben en met je ware ik in contact komen. Een coach zoals ik kan jou hierin goed begeleiden, maar er is toch echt maar een iemand die jou kan laten vliegen en dat ben jij zelf!!!


De kracht van een simpel 'Dank je wel'


Wanneer was het dat jij voor het laatst je partner oprecht hebt bedankt voor het opruimen van de was, het zorgen voor de kinderen, zijn of haar luisterend oor of warme schouder? Weet jij eigenlijk wel wat jouw partner, jouw kinderen, jouw beste vriendin of vriend graag zou willen horen? Een simpel ‘dank je wel’ doet wonderen. Spreek je waardering uit, en niet alleen wanneer daar om gevraagd wordt! Wees creatief een verras een ander.

Maar...bedankt iemand je, accepteer dat dan ook waardig: zwak het compliment niet af, neem het aan, laat het tot je door dringen en geniet ervan! Jij verdient het.

Dank je wel voor het lezen van mijn blog, dat doet mij goed. Wie ga jij vandaag bedanken?


Ego & Soul: het grotere geheel en duurzaam coachen


De uitdaging voor ons als coaches ligt volgens Rudi van Damme in het vinden van de balans tussen het coachen op identiteit en het grotere geheel waar de coachee deel vanuit maakt. Op de inspirerende open dag van de Stichting Weet Wat Werkt heeft hij uitgelegd hoe ontwikkelingsgericht coachen een goede oplossing is voor coachen met een blijvend effect.

Het idee hierachter is dat jij als individu of organisatie wel een bepaald doel kunt willen bereiken, maar je hierbij bewust moet zijn welke omgevingen hierbij betrokken zijn en wat hun behoeften zijn, wil je op langere termijn kunnen genieten van je bereikte doelen.

Een praktisch voorbeeld: jij kunt wel als individu het gevoel hebben dat het tijd is om voor jezelf te kiezen, je passie na te leven, die baan op te zeggen en een sabbatical te nemen, maar als het grotere geheel waar jij deel vanuit maakt, bijvoorbeeld jouw gezin, daardoor in de problemen komt of hier niet achter staat, dan zal deze keuze op lange termijn niet gaan werken (of vervelende gevolgen kunnen hebben).

Begrijp me niet verkeerd, het is goed om aan jezelf te werken, je passie en kracht te vinden en patronen te doorbreken! Maar ik sluit mij wel aan bij van Damme als hij zegt dat we nu een tendens zien van een sterke focus op mindfullness, tot bezinning komen, voor jezelf kiezen. Ontwikkelingen waarbij het gaat om het individu en zijn wensen en waar tekort gedaan wordt aan de omgevingen waar we deel vanuit maken.

Robert Dilts verwoordt dat heel mooi met de termen ego & soul. Hij stelt dat er sprake is van duurzame ontwikkeling wanneer het ego zich in dienst stelt van de ziel. ‘Wanneer we onze ziel ‘verkopen’ in het voordeel van het ego, kunnen we korte termijn successen hebben, maar stevenen we af op een crises op langere termijn.’ Met ego doelt hij op het niveau van de identiteit van het individu. De ziel heeft betrekking op een emotionele intelligentie, het kunnen waarnemen en managen van energieën, dienstbaar zijn, bijdragen, verbinden, zijn, uitbreiding en bewustwording. Onze ziel verbindt ons met onze missie en de unieke bijdragen die wij in de wereld brengen.

Voor mij klinkt dit allemaal erg geloofwaardig. Ik denk ook dat ego & soul ‘aligned’ moeten zijn voor optimale, duurzame resultaten. Dat er in de huidige maatschappij teveel sprake is van individualistisch denken, en dat de wereld er in zijn geheel een stukje mooier op wordt als we meer stil staan bij en afstemmen op de grotere gehelen waar we deel van uit maken. Begin eens door je buurt wat beter te leren kennen en te kijken wat jij voor jouw directe leefomgeving kan betekenen en andersom!

De uitdaging ligt voor ons coaches wel in het in beweging brengen van mensen naar het bewust worden van en rekening houden met hun grotere gehelen, zonder afbreuk te doen aan hun eigen identiteit.


Jonglerende Mamma's


Het is een hot item onder 30+-ers, het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Vooral veel vrouwen lopen hier na hun 30-ste tegenaan. Hoe houd ik alle ballen in te lucht: hoe run ik het huishouden, houd ik een goede baan, zie ik mijn vriendinnen nog regelmatig, ben ik de perfecte mamma, en een aantrekkelijke vrouw voor mijn partner?

Vind je het gek dat veel vrouwen van 30+ tegen burnout verschijnselen aanlopen? Ik niet, maar ik weet als geen ander, hoe moeilijk het is keuzes te maken. Toch is het belangrijk, om eens goed stil te staan bij wat je nu eigenlijk wil. Zijn de dingen die 10 jaar geleden belangrijk voor jou waren, dat nog steeds? Jouw passie, doe je daar wel iets mee? Sta eens stil bij wat voor jou nu ECHT belangrijk. Want we kunnen wel zo graag een supermamma willen zijn, alle ballen tegelijk in de lucht houden is bijna onmogelijk!

Ook al zijn wij vrouwen fantastisch, we gaan soms danig aan onze eigen grenzen voorbij...


Een strijder van het licht doet altijd iets ongewoons (Paul Coelho)


Hij kan van die dagen hebben dat hij de weg naar zijn werk dansend aflegt, dat hij een onbekende diep in de ogen kijkt en een gesprek begint over liefde op het eerste gezicht.
Of hij kan een idee verdedigen dat misschien belachelijk is.
Een strijder van het licht staat zich zulke dingen toe.

Hij is niet bang te huilen om oude wonden, of te juichen om nieuwe ontdekkingen. Wanneer hij voelt dat het zover is, laat hij alles in de steek en stort zich in het avontuur waarnaar hij zo heeft uitgezien. Wanneer hij voelt dat hij de grenzen van zijn krachten heeft bereikt, verlaat hij het slagveld.
En hij neemt het zichzelf dan niet kwalijk dat hij een of meer rare dingen heeft gedaan.

Een strijder probeert geen rol te spelen die anderen voor hem hebben uitgezocht. Daar brengt hij zijn dagen niet mee door.

Oprechte aandacht


Het grootste geschenk dat je iemand kunt geven is oprechte aandacht (Richard Moss).

Kunnen we samen er niet voor zorgen dat we in onze onderlinge contacten, of dat nu bij een bijeenkomst is, met onze vrienden, in een winkel voor de kassa of thuis met je kinderen, meer oprechte aandacht hebben voor elkaar?

Lees de hele blog en de reacties van anderen op: hetkanwel.nl.


Onbewuste verlangens (De Profeet: Kahlil Gibran)


Je hart kent in stilte de geheimen van de dagen en de nachten.
Maar je oren dorsten naar de klank van de kennis van je hart.
Je zou in woorden willen kennen wat je altijd in je gedachten hebt gekend.
Je zou met je vingers het naakte lichaam van je dromen willen betasten.

En zo is het goed.
De verborgen bron van je ziel moet opzwellen en murmelend naar de zee stromen;
en de schat uit je oneindige diepten zal aan je ogen geopenbaard worden.
Maar laat er geen weegschaal zijn om je onberekenbare schat te wegen;
en peil niet de diepten van je kennis met staf of dieplood.
Want het zelf is een grenzeloze en onmetelijke zee.


Verbeeldingskracht


Ik las een heel mooie column van Natasja van den Berg in Ode.
Over hoe we verbeelding nodig hebben om de wereld te veranderen. Dat we wel heel idealistisch kunnen roepen hoe het anders moet en daarvoor strijden, maar dat het zal mislukken als niemand zich een beeld kan vormen van hoe het zou kunnen zijn.

Dat sluit erg aan op hoe ik cliënten hun doelen, hun toekomst laat visualiseren. Als je je geen beeld kunt vormen van hoe je wilt zijn, hoe denk je dat dan ooit te bereiken? Heb je je beeld niet helder genoeg dan wordt het een vaag silhouet, en onscherpe film met ruis, waarvoor je je oren moet aanscherpen om het te horen. Dat beeld zal al snel gaan verdwijnen naar de achtergrond en je zult al snel weer verzanden in je dagdagelijkse bezigheden, zonder duidelijk richtingsgevoel.

Neem de tijd en de moeite om jouw doelen helder te ervaren. Te zien waar je dan bent, hoe je omgeving er dan uit ziet, met wie je bent, wat je doet. Te horen wat je dan hoort, wat je zegt, welke muziek er wel of niet speelt. Te voelen hoe je dan anders bent, waar je gevoel zich in je lichaam centreert en te ervaren wat dat met je doet. Als je dat eenmaal hebt ervaren, hoe fijn dat is, dan kun je gewoonweg niet anders dan zo willen zijn! Dan worden alle obstakels die in de weg staan om je doelen te bereiken, ook veel makkelijker genomen.

Visualiseren is niet voor iedereen even makkelijk. Soms vindt iemand het prettiger om geen film te zien en daar in te stappen, maar om dit in de vorm van een verhaal te vertellen. Of om dit alleen te ervaren, zonder dit te hoeven delen. Ook helemaal goed. Ieder heeft zijn eigen manier om zijn doelen helder te krijgen.

Maar gebruik je verbeeldingskracht (visueel, auditief of kinesthetisch) om je doelen te verhelderen, dan geloof ik dat je de kans om deze ook te bereiken met een aanzienlijk percentage verhoogt!

Kijk maar naar eens naar de effecten van de film van Al Gore. In principe verteld hij ons niets nieuws. Waarom heeft die film dan zoveel effect? Omdat hij zichtbaar maakt, visualiseert, wat er kan gaan gebeuren, zijn verhaal gedegen vertelt en onderbouwt (auditief) en door middel van de combinatie van geluid, beeld en verhaal, ons gevoel (kinesthetisch) aanspreekt. Of je nu auditief, kinesthetisch of meer visueel bent ingesteld, deze film grijpt een ieder van ons aan. Hij prikkelt onze verbeeldingskracht en daarom zijn we eerder geneigd in actie te komen!!!

Daarom sluit in me aan bij de conclusie van Natasja van den Berg, dat we meer moeten dromen, dat het tijd is dat de verbeelding aan de macht komt. Om als individu je levenspad helder te hebben, maar om collectief, als samenleving, gericht op saamhorigheid en respect voor Moeder Aarde. Amen!

http://nl.odemagazine.com/doc/0122/Liever-langharig-dan-kortzichtig/